''GALEBOVA ŽELJA'' - Franka Fani Kohn

20.08.2015.


Image and video hosting by TinyPic


http://www.digitalne-knjige.com/kohn.php


Image and video hosting by TinyPic

''FRANKA FANI KOHN, rođena je u Dubrovniku 15.12.1961, po zanimanju je suradnik u nastavi.

Pisanjem se bavi cijeli svoj život, no tek je sada smogla hrabrosti nešto od toga i objaviti.

Sve to objašnjava i činjenicom, da joj je kao majci petero djece, koja je k tom još i zaposlena, bilo teško u svom životu pronaći samo lirske momente.

Posebno stoga, jer se i njezin život dugo vremena uporno trudio prerasti u dramu.

Ljubav prema domovini, izražena stihovima tuge zbog rata, poticajne kritike zbog zaboravljenih žrtava, ne umire onda, kad prestane granatiranje, ona se uvijek mora isticati, pokazivati, njegovati.

A oni, koji su žrtvovani na oltaru domovine, ne smiju biti zaboravljeni.

Hrvatstvo mora biti način življenja, a ne povremeno iskazivanje osjećaja u cilju vlastite promidžbe ili koristi.
Ljubav prema Gradu, našem gradu Dubrovniku, gradu koji moramo pisati velikim G, jer je za prave Dubrovčane, Porporelaše on središte svijeta, ne jenjava, naprotiv, baš kao što majka svoje dijete voli najviše, kad je ono bolesno, tako i ljubav prema Gradu raste kad je njemu najteže.

A ako zaboravimo ratne nevolje, možda mu je upravo sad najteže – kad je stari dio grada gotovo prazan, rasprodan, kad su kulturni i umjetnički korijeni zaboravljeni i iskorišteni samo za zaradu.

Gdje je nestao dubrovački ponos, ingordeca, gosparstvo?
''Nestalo u prijevodu'', tvrdi Fani Dedović.

Zato nas nitko ne razumije.''

Maja Milošević


Image and video hosting by TinyPic

RIJEČ AUTORICE

Kao u svakoj mojoj knjizi, tako i u ovoj, prvo se zahvalim ljudima, koji su se našli na mom pozitivnom putu.

Tako bih i ovaj put počela sa tim pa mi je čast istaknuti ljude, koji su se pojavili iznenada i neočekivano, a unjeli vedrinu u moj život (kao i moje djece, jer se to podrazumijeva).

A to mjesto u mojoj duši i srcu, koje je uspjelo nakon velikih negativnih turbulencija što me nisu srušile, nego mi dale snage da idem dalje zauzimaju:

Pjesnikinja Jadranka Varga, književnik dr. Zlatan Gavrilović Kovač, urednik portala www.digitalne-knjige.com Nenad Grbac, gospar Marko Majkovica. koji je uglazbio moju pjesmu „Ja o tebi zemlji pišem“ i Đani Bulić, za prelijepe naslovnice mojih zbirki.

Osobno bih zahvalila dr. Refiki Knežević, gosparu Niku Bori, dr. Nadi John te dr. Miri Ivanković, kao i gostima pjesnicima Pavlu Jeloviću i I.G. Ucoviću.

Koliko god da se iz mojih pjesama može iščitati obiteljski slom, toliko se može vidjeti, da smo ja i djeca sve to prošli ponosnije i jače, nego što se očekivalo pa su tako moji osjećaji prema Domovini, povijesti, prijateljima i Gradu prevaladali.

Rođena u mirima stare gradske jezgre, možda ću morati poći.

To je nužno zlo, ali…

Moje srce, duša, moj pogled na more, moji stihovi ostaju za njih, a oni su i za vas one, koji čitate moju poeziju, koji ste prisutni na bilo kakav pozitivan način u mom životu.

Franka Fani Kohn


Image and video hosting by TinyPic

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE
„GALEBOVA ŽELJA“
FRANKE FANI KOHN

Ova zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Franke Fani Kohn ima naslov ''Galebova želja'' i, uglavnom, riječ je o domoljubnoj poeziji.

U njoj su još pridodane dvije pjesme drugih autora i to Pavao Jelovića i I.G.Ucovića pa to čini posebnu draž ove zbirke, koja stoji pod dubokim impresijama tragizma Domovinskog rata i našeg mjesta u njemu.

Nema nikakve sumnje, da je vrijeme Domovinskog rata i poraća ostavilo znatne biljege na dušama naših pjesnika i da se, sukladno prilikama, budila naša nacionalna svijest i naša svijest o slobodi države, kojoj smo mi, također, prinosili i svoj krvni izažetak, svatko na svoj način.

U tom smislu, ova zbirka pjesama izražava duh jednog vremena i uopće jednu filozofiju, koja se u hrvatskom narodu pojavila kao određena filozofija i ta određenost stajališta, misli i osjećaja je ista ona određenost, koja prožima sve strane našeg nacionalnog duha i koja stoji sa njima, u najtješnoj povezanosti i sačinjava njihovu osnovu.

Dakle, određeni oblik poezije postoji u isto vrijeme sa određenim oblikom našeg naroda u kojemu se ona javlja, sa njegovim ustavom i oblikom vladavine, sa njegovim moralom, sa njegovim socijalnim životom, sa njegovim vještinama, navikama ili ugodnostima, sa njegovim pothvatima u poeziji i umjetnosti uopće, sa njegovom religijom, ratnim udesima i vanjskim prilikama uopće, sa propašću država, ali i sa postojanjem i procvatom novih država, u kojima se rađa i razvija jedan viši princip.

Taj princip predstavlja, zapravo, cjelokupno bogatstvo svoje mnogostranosti i to je jedan bogati duh jednog naroda, koji je kao katedrala što ima svoje svodove, hodnike, redove stubova, dvorane, raznovrsna odjeljenja i sve je to poniklo iz jedne cjeline, iz jedne svrhe u kojoj je poezija jedna forma kao jedan cvijet, jer je izraz cjelokupnog tog duha, svijest i duhovna bitnost cjelokupnoga duha vremena.

I svi oni imaju jedan zajednički korijen – duh vremena i jedna od posljedica toga je, da je poezija potpuno identična sa svojim vremenom.

Ona ne stoji iznad svoga vremena, nego predstavlja zrenje bitkovitosti i supstancijalnosti svog vremena, isto kao što nitko ne stoji iznad svog vremena, nego u njemu.

Nitko ne može izaći iz svog vremena kao što ne može izaći iz svoje kože, međutim, poezija ima neki širi karakter duha, ona je unutrašnje mjesto rođenja tog duha, utoliko što ga izražava.

Ukoliko se ona nalazi u duhu svog vremena, ona je jedna njegova svjetovna, ali i religijska sastojina, koja ima svoje odredbe i koja ima svoje simbole što važe za duboku mudrost, duboku u smislu u kome se dubokim naziva neki bunar, čije se dno ne može vidjeti ili pak dubokim kao velika tamnoplava površina mora, koja prikriva život u njemu.

Tako se događa, da čitateljima ove zbirke poezije izgleda duboko ono što je, zapravo, skriveno pa se onda kaže, da se skriva nešto duboko, a to se zna, da je takvo zato što se izražava na jedan specifičan način, koji je prirodan i koji je jasan.

Dakle, ovdje se u formi poezije izražavaju misli i osjećaji, koji kod pjesnikinje nalazimo, da su duboki, opće misli o onome što je bitno, a što nije akcidentalno kao što su misli o slobodi, misli o ljubavi, o domovini, o ratu, o obitelji, o prijateljstvu, o životu i smrti, o prelasku bića u ništavilo i opet o ponovnom uskrsnuću, da iz života dolazi smrt, a da iza smrti opeta dolazi život.

I, konačno, kao što je autorica i napisala u svojoj pjesmi ''Domovino, napaćena moja'' misli o političkoj slobodi.
Ta sloboda počinje samo tamo gdje je samostalan pojedinac kao pojedinac, koji zna za sebe kao za nešto opće, kao za nešto bitno, gdje kao pojedinac ima beskonačnu vrijednost ili gdje je filozofski izraženo subjekt zadobio svijest o vlastitoj osobnosti, gdje on polaže pravo, da ima vrijednost sam za sebe.

Prema tome, praktična sloboda bila bi misliti i osjećati sebe kao nešto opće, dati sebi odredbu općeg, odnositi se na sebe.

U tome se sastoji opća veza političke slobode sa pojavljivanjem slobodne misli.

Zato se poezija i pojavljuje u povijesti samo tamo gdje je riječ o slobodnoj državi, koja ima slobodne ustave i zato se sa pravom kaže, da je sloboda ne biti u konačnosti, već u samostalnosti i nezavisnosti, koja ne može biti napadnuta.

Međutim, u ''Galebovoj želji'' su i misli o ljubavi, o čežnji, o majčinstvu, o Gradu, o ribarima, o patnji, o strahu, o crkvi i sve to čini jedno bogatstvo ove relativno male zbirke poezije, koja poznaje jednu bitnu razliku između života i života, a koja se sastoji u tome, je li apsolutan ili samo relativan, jesu li suprotnosti, koje se uzajamno isključuju, ocrtane u oštrim linijama i razdvojene za sva vremena ili nisu.

I kao što vidimo, životni su problemi nabačeni u jednoj dilemi ili-ili, ali i kao izraz za okolnost kada se putovi na izgled račvaju.

I autorica kao da hoće reći: hoću biti poštena, a to poštenje ne može značiti ništa manje, nego dužnost u najčistijem smislu te riječi, da živi svoj život prema pjesničkim načelima, dužnost odlučivanja i dužnost idenja do kraja na svakom putu i na svakom raskrižju.

I po toj svojoj temeljnoj poruci, ova zbirka poezije svakako zaslužuje, da bude upamćena.

Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač,
Adelaide, 1. 8. 2015.


Image and video hosting by TinyPic

OBJAVLJENA DJELA

Zbirka pjesama "Molitva moru", 2009., Znanje, digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/dedovic.php

*

Zbirka pjesama "Ista mjesta ista tuga", 2010., digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/dedovic2.php

*

Roman "Dubravkna priča", 2011., digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/dedovic3.php

*

Poezija „Grad života“ 2011., digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/dedovic4.php

*

Poezija "Galebova želja", 2015., digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/kohn.php

*

Sva djela Franke Fani Kohn dostupna su za preuzimanje sa portala

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.